Soorten behandelingen


De behandeling is per hond verschillend.  Bij iedere vachtsoort hoort een andere behandeling.  Daarbij heeft ook de conditie waarin de vacht zich verkeerd bij binnenkomst,  grote invloed op de behandeling en de duur van de behandeling. Uitgaande van een goed verzorgde vacht, staan hieronder de verschillende behandelingen. Bij sommige honden is zelf een combinatie nodig. Uw hond wordt volgens rasstandaard in model gebracht, mits u speciale wensen heeft.

Wassen & Drogen

 

 

Het wassen en drogen van de hond is zeer belangrijk, hier begint elke trimbeurt dan ook mee. Doordat de vacht weer goed schoon en ontklit is zal het resultaat van de trimbeurt mooier zijn. Dit is tevens ook minder schadelijk voor mijn trimmateriaal. 

Heeft uw hond door de modder gerold en wilt u hem alléén laten wassen dan is dat natuurlijk ook mogelijk. 

Heeft uw hond een gevoelige huid of een speciale shampoo nodig, geef dit even aan bij het maken van een afspraak.

Ontwollen

Door uw hond eens goed te ontwollen worden (de meeste) losse haren verwijderd. Deze behandeling bestaat uit een wasbeurt waar de haren insoppen en even in de crémespoeling zetten. Hierna wordt de hond uitgeblazen en uitgeborsteld zodat de losse haren verwijderd worden. De nageltjes en de pootjes worden netjes geknipt.

Ontklitten

Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde van het dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Echter voorop moet altijd staan dat de trimsalon de plaats is voor het behandelen van uw hond en niet het mishandelen van uw hond. Klitten op, voor de hond, gevoelige plaatsen kunnen daarom soms beter weggeknipt worden. Is uw hond werkelijk tot op de huid vervilt, dan rest er vaak nog maar één (pijnloze) manier: het kortscheren van uw hond.

Borstelen en kammen

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, "klitten" te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen en te verwijderen. In de trimsalon kom ik dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn. Het borstelen dient namelijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenbostel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen. Uiteraard wordt de kam ook gebruikt om de vacht zogenaamd "op te kammen" .

Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een dubbelgetande- of met een enkelgetande effileerschaar. Effileren geschiedt met de haargroei mee of tegen de haargroei-richting in.  De lengte kunt u zelf bepalen. Vaak knippen ik een leuke puppyknip op een lengte van ongeveer 2cm. Maar dit kan ook langer mits de vacht goed onderhouden is.

Knippen

Bij het knippen wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Meestal zal er bij de kniphonden tegen de haargroeirichting in geknipt worden, tussendoor wordt het haar opgekamt, om uitstekende piekjes te ontdekken. Zoals reeds eerder is vermeld, kan een kniphond alleen dan strak in model gezet worden na zorgvuldig wassen en uitföhnen van de vacht

Scheren

Dit houdt in dat de hond eventueel goed gewassen en gedroogd wordt, daarna wordt hij/zij helemaal geborsteld en op de gewenste lengte geschoren of geknipt. Het hoofdje, staart, pootjes en de nageltjes worden geknipt. Liesjes worden geschoren en oortjes eventueel schoongemaakt.

Plukken

Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij honden met een ruwharige vacht. Uw hond dient in dat geval goed "trimrijp" te zijn om de huid (en uw hond) zo min mogelijk te irriteren. Het haar wordt plukje voor plukje, op sommige plaatsen haar voor haar, in de groeirichting verwijderd. Doordat het plukken op een vakkundige manier gebeurd, merkt uw hond daar vrijwel niets van. Na 6 tot 8 weken kan het bij sommige hondenrassen noodzakelijk zijn om de hond na te plukken. Dit om later gerijpte haren te verwijderen, waarmee een beter eindresultaat bereikt wordt en de vacht gelijkmatig aangroeit. Bij bovenstaande techniek wordt in een keer de gehele harde bovenvacht weggeplukt. De zachte ondervacht blijft staan. 


Tips en huisregels!

  • Laat uw hond goed uit voordat u hem/haar naar de salon brengt. De behandeling kan enige uren duren en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang moet ophouden.
  • De behandling zal korter duren als u uw hond droog en geborsteld is als u hem/haar brengt. Hierdoor kost het uiteindelijk ook minder!
  • Zorg dat uw hond vlovrij is als u hem/haar brengt.
    • Heeft uw hond toch vlooien dan wordt hij/zij ontvlooid. Ook zal de trimsalon daarna grondig gereinigd moeten worden ivm. eitjes. De kosten voor het ontvlooien en reinigen van de salon zullen bij u in rekening worden gebracht.
  • Breng uw hond nooit met een volle maag. 
  • Het is de bedoeling dat u als eigenaar zelf uw hond bijhoudt. Regelmatig goed borstelen is erg belangrijk. Lukt het u niet goed om uw hond te verzorgen aarzel dan niet en neem contact op, ik geef u graag advies.
  • Wanneer u uw hond zelf gaat wassen, zorg er dan eerst voor dat er geen klitten of los haar meer in de vacht zitten voordat u uw hond in bad doet. Met veel los haar en klitten kan er namelijk makkelijk vervilting ontstaan en deze is er niet altijd meer uit te borstelen.
  • Als u uw hond gebracht heeft, wordt u weer gebeld wanneer uw hem/haar op kunt komen halen. Kom niet eerder, omdat de meeste honden niet meer rustig op de tafel blijven staan als de baas er weer is. Dan is het heel lastig om verder te trimmen.
  • Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, bel dan zo snel mogelijk om uw afspraak te verplaatsen of af te zeggen. Als de afspraak niet nagekomen wordt breng ik de tijd bij u in rekening.
  • Als u niet tevreden bent, laat het dan direct weten. Wellicht kan ik dan nog iets bijwerken, zodat u toch tevreden de deur uitgaat.
  • Zorg ervoor dat u telefonisch bereikbaar bent. Zo kan ik u bereiken als we vragen hebben of als de hond opgehaald kan worden.
  • Houd er rekening mee dat uw hond alleen op afspraak getrimd kan worden. Een volgende afspraak vooruit maken is aan te raden daar vele klanten dit ook doen en de agenda vrij snel vol staat.
  • Wacht niet te lang met een trimbeurt en voorkom klitvorming. 
  • Heeft u vragen? U krijgt het snelst antwoord via Whatsapp. 

Hoe vaak naar de trimsalon?

Poedelvachten (b.v. Maltezer, Boomer, Shitshu)

  • 4 tot 8 keer per jaar

Ruwharige vachten (b.v.  Jackrussel, Cairn Terriër, Westy) 

  • 2 tot 4 keer per jaar

Spanielvachten (b.v. Cavalier King Charles spaniel, Cockerspaniel)

  • 4 tot 6 keer per jaar